Hírek
Mezőgazdasági flottakövetés - ellenőrzött úton a digitális mezőgazdaság felé

A gyors technológiai fejlődés szinte határtalan teret nyit az újabb és újabb technikai megoldásoknak, és egyre inkább egy teljesen robotizált jövőkép rajzolódik ki az ember fantáziájában. Pedig számos olyan megoldás van, ami talán kevésbé van mostanában a figyelem középpontjában, annak ellenére, hogy már akár évek óta is elérhető, és fontos részük lehet egy gazdaság működésének optimalizálásában.

Ilyen a mezőgazdasági flottakövetés. Egy gazdaság életében nagy jelentősége van a gépüzemeltetésnek – a növényvédelem mellett a gépi munkák teszik ki az egyik legjelentősebb költséghányadot. Ráadásul sok múlik azon is, hogy az előzetes tervekből mi valósul meg a munkavégzéskor – valóban azon az útvonalon mennek a szállító járművek, a megfelelő fordulatszámon használja-e a gépkezelő a gépet, nem megy-e gyorsabban vetés közben, mint szeretnénk, nem járatja-e a gépet túl sokat álló helyzetben. A gépi munka jó szervezése tehát alapvető kritérium. És bár a „GPS adatok” gyűjtése kapcsán a legtöbben az erőgépekbe szerelt GPS monitorokkal történő adatgyűjtésre gondolnak, a fentiek miatt legalább ilyen kézenfekvő a gépek pozíciójának, üzemanyagszintjének, illetve egyéb működési paramétereinek naplózása, térképi, illetve grafikon, vagy táblázat formájú megjelenítése. A kihívást talán leginkább az alábbiak jelentik:

  • különböző gyártmányú gépeket kellene egy közös felületre, illetve adatbázisba foglalni
  • a kezelőtől minél inkább független, automatikus rendszer legyen
  • tegye lehetővé minél többféle gépi adat rögzítését – amihez ma már alapfeltétel a CAN-BUS adatok elérése

A Trimble mezőgazdasági GPS monitorok és a Trimble Ag szoftver bár alapvetően a precíziós növénytermesztés eszközei, rendelkeznek flottakövetési funkcióval is. A monitorok az AutoSync automatikus adatszinkronizálás révén a felhasználó felhő felületére küldi a rögzített adatokat. Ezek az adatok az Ag szoftver webes felületén – gyakorlatilag egy honlapon – válnak elérhetővé. Alapesetben a gép által bejárt útvonal és az egyes pozíciókhoz tartozó dátum és idő kerül rögzítésre, ami alapján a gép mozgása visszakövethető, térképen megjeleníthető. Illetve, a GPS monitorokban (GFX-750, TMX-2050) beállíthatóak határértékek pl. a közúti, illetve munkavégzés sebességére, melyek túllépését a rendszer a térképi felületen jelzi. De a Trimble monitorok rá tudnak kapcsolódni az erőgépek CAN-BUS hálózatára is, és képesek az ott elérhető adatok naplózására is.

 

Trimble monitor által gyűjtött CAN-BUS adatok a Trimble Ag szoftverben. A gyűjtött adatok sokféle képen megjeleníthetőek, elemezhetőek.

 

Tevékenységi grafikon a Trimble Ag szoftverben.

 

A Trimble mezőgazdasági GPS eszközök egyedülálló tulajdonsága, hogy utólagos precíziós gazdálkodási GPS eszközként is képesek flottakövetési funkciók megvalósítására.

De mit tud tenni, aki olyan gépeket is be akar vonni a rendszerbe, amelyek nincsenek Trimble monitorokkal felszerelve (pl. rakodó- vagy szállító gépek, állattenyésztés gépei)?

Az AXIÁL Flottakövetés utólagos, univerzális megoldás, amely lényegében bármilyen gépre, járműre felszerelhető, ahol a 12 voltos áramellátás biztosított. Alap verzióban a pozíció időponthoz kötött naplózására alkalmas, fejlettebb változatában az üzemanyagszint naplózására is – ha kell az erőgép saját jeladójára csatlakozva, ha kell utólagos szonda beépítésével. Természetesen a több tankos kialakítás sem jelent problémát. Ma már minden korszerű gépen megtalálható a CAN-BUS hálózat, melyről – gyártótól függően – számos hasznos adat kiolvasható, pl. motor, illetve hűtőfolyadék, vagy olaj hőmérsékletek, motor fordulatszám, üzemóra, üzemanyag-fogyasztás, motor terhelés. A legfejlettebb verzió ezek rögzítésére is alkalmas. A gépek követésére webes felületen és mobil appon (Android és iOS) keresztül van lehetőség – tehát bárhol és bármikor.

 

A mobilalkalmazás felülete.

 

Ezek után nem kérdés a flottakövetés haszna. A felület lehetővé teszi a gépek térkép alapú monitoringját, de a fent említett adatok táblázatos, vagy grafikon formájában is megjeleníthetők. Számos lekérdezési lehetőség, akár időzíthető automata riportok, riasztási funkciók teszik hatékonnyá a rendszer használatát. Így például automatikusan elkészülhetnek a havi kimutatások az egyes gépek üzemanyagfelhasználásáról, az adott gép, vagy gépkezelő által megművelt terület nagyságáról, vagy e-mail értesítést kaphatunk egy tábla, vagy a telephely elhagyásáról, azokra való belépésről, az üzemanyagszint hirtelen csökkenéséről, az általunk soknak ítélt egyhelyben állásról. Ezek a funkciók lehetővé teszik, hogy a felhasználónak ne kelljen állandóan a gép előtt ülnie – ha bármi számára fontos történés van, azonnal kapja az e-mail értesítést.

 

Az AXIÁL Flottakövetés webes felülete térképi nézettel és üzemanyag szint adatokkal.

 

Az AXIÁL Flottakövetésben lehetőség van a gépkezelő azonosítására és megoldott a munkagép automatikus felismerése is. A követő egység képes a munkagépre szerelt jeladó jelét venni és értelmezni, ami alapján a rendszerbe automatikusan rögzítésre kerül a munkagép neve, típusa, munkaszélessége, illetve az általa végzett művelet is. Ez a megoldás már egyértelműen a digitális mezőgazdaság egyik fontos eleme – az itt bejövő adatok idővel automatikusan átkerülhetnek majd a digitális mezőgazdasági adminisztrációba, például a gazdálkodási naplóba. Az AXIÁL Flottakövető rendszer nagy előnye, hogy képes egy gazdaság valamennyi járművét (traktor, rakodógép, pickup) egy rendszerbe foglalni. A gépi mozgások, teljesítmények, állásidők, üzemanyag felhasználás mélyebb elemzése segíthet a gépüzemeltetés optimalizálásában, rávilágíthat az egyes gépek vagy gépkezelők teljesítménybeli különbségére. Mindezt egzakt számokkal alátámasztva. Ezáltal meg is nyitja az utat a problémák elhárításához – például rutintalan kolléga képzése, problémás gép átvizsgálása, vagy cseréje. Az eszközök alacsony bekerülési ára illetve a szolgáltatás alacsony havi díja ennek köszönhetően igen hamar megtérül.

Bővebb információkért látogasson el a https://www.axial.hu/gps oldalra!

 

Szöveg és kép: Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

 

 

GPS-vezérelt termőföld-átmozgatás és kiegyenlítés (+videó)

 

"Nincsen más választásunk, termelnünk kell és nem engedhetjük meg magunknak, hogy a vízállásos területeink parlagon heverjenek!" >>