Hírek
Ha így aratsz, elég sok pénzt meg tudsz spórolni! (+videó)

 

 

A Csorvási Gazdák Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt. 70 éves múlttal rendelkező vállalat. Gazdálkodásukat 7 CLAAS kombájn segíti, amelyek közül a legújabbak már Trimble hozammérő rendszerrel is fel vannak szerelve.

A hozamtérkép adja az egyik legjobb visszajelzést területeink heterogenitásáról. Ráadásul olyan adatgyűjtési módszer, amely a betakarítással egy menetben történik, tehát nem igényel külön műveletet, a terület újabb bejárását és taposását. Fontos információ, hiszen egyfajta kontrollt jelent tápanyag-felhasználásunk, lényegében az adott szezonon belüli gazdálkodásunk eredményességéről. Nem utolsó sorban, utat nyit a helyspecifikus gazdálkodás irányába.

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott Trimble hozammérő rendszer univerzális, számtalan gépre könnyen felszerelhető megoldás.

A Csorvási Gazdák Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt.-nél is kézenfekvő döntés volt a CLAAS kombájnokhoz kiválóan illeszkedő Trimble hozamtérképező rendszer kiválasztása.

Sluch Mihály, a vállalat műszaki főmérnöke is nyilatkozott az új technológia felhasználói tapasztalatairól:

"Ez az első szezonunk az új CLAAS kombájnokkal, amelyekben a Trimble hozamtérképező rendszerek működnek. A CLAAS kombájnok munkaminőségét és megbízható üzemeltetését már hosszú évek óta ismerjük, ezért ragaszkodunk a márkához – de a hozamtérképező rendszerekkel új elvárásokat állítottunk a saját gazdálkodásunk számára."

"Szeretnénk költséghatékonyabban termelni és bízunk benne, hogy a hozamtérképek segítségével a talajaink tápanyag-visszapótlását is pontosabban és helyspecifikus módon tudjuk megtervezni." – nyilatkozta Sluch Mihály.

 

A Trimble hozammérő rendszer a CLAAS kombájnokkal is tökéletesen kompatibilis – fotó: Agroinform.hu

 

Ismerjük meg jobban, hogyan is működik a Trimble hozamtérképező rendszer!

A szemtermés mennyiségét a rendszer optikai szenzor segítségével méri. Az elevátorban elhelyezett jeladó-jelfogó pár közötti infravörös jel útját az elhaladó szem-halmaz megszakítja – minél több, annál hosszabb időre. Ezt az időtartamot mérve, a hektoliter súlyt és a szemnedvességet figyelembe véve a szemtermés súlya meghatározható. Mivel a betakarító gép dőlésével a szemhalom formája torzul, a rendszer a gép dőlését is méri és a súly meghatározást ezzel korrigálja.

A hozammérő rendszer része a szemnedvesség mérő szenzor is, amely az elektromos vezetőképesség elvén méri a szemek nedvességtartalmát. De lehetőség van néhány más nedvességmérő szenzor használatára is, így például a CLAAS kombájnok Quantimeteréhez is tud kapcsolódni a rendszer.

Mindezek tudatában megfordulhat a gazdálkodó fejében, hogy a hozamtérkép alapján közvetlenül műtrágya kijuttatási tervet készítsen... – Az AXIÁL Kft. szakemberei azonban ezt nem javasolják!

A különböző növénykultúrák tápanyag- és talajigénye eltérő. Éppen ezért ugyanolyan körülmények mellett, ugyanazon a területen teljesen más mintázatot ad például egy kukorica és egy őszi búza hozamtérképe. Nem utolsó sorban, ugyanaz a kultúra is más-más mintázatot adhat eltérő csapadékmennyiség mellett is. Ezért javasolják a szakemberek a termelőknek, hogy egy-egy hozamtérképből közvetlenül ne készítsenek kijuttatási tervet – viszont több év mérése már komplex képet adhat a terület valós heterogenitásáról. Lehetőséget ad, hogy visszatérő mintázatot – például rendszeresen a táblaátlagnál gyengébben teljesítő foltokat – keressünk.

 

A csorvási CLAAS kombájnok éppen napraforgóban aratnak – fotó: Agroinform.hu

 

A Trimble egyedülálló megoldása pontosabbá teszi a hozammérést akkor is, ha egyszerre több betakarítógép dolgozik egy táblán!

Ez a megoldás a gépek közötti közvetlen adatszinkronizálás (Vehicle Sync), amely lehetővé teszi az egymás közelében dolgozó gépek közötti közvetlen adatcserét, legyen szó navigációs vonalakról, vagy úgynevezett lefedési adatról – tehát, hogy hol történt már kijuttatás vagy hol lett már betakarítva a termény.

Hogy tudja a gépek közötti közvetlen adatszinkronizálás javítani a hozammérés pontosságát?

Hozamméréskor a mért hozamot a haladási sebesség és az aktuális munkaszélesség alapján meghatározott területre vonatkoztatja a rendszer. Tehát minden hiba a területmérésben hibát okoz a hozammérésben. Ha egy GPS-szel felszerelt gép részben a saját korábbi nyomán halad, és nem teljes vágóasztal-szélességgel dolgozik, a GPS pozíció alapján ennek hatását tudja korrigálni. De ha egy másik gép nyomára fordul, a saját rendszere nem fogja érzékelni, hogy ott már történt betakarítás, ezért a területet a teljes vágóasztal-szélesség alapján, hibásan fogja számolni.

Azonban, ha ez a két gép megosztja egymás között, hogy melyik vágta már le a terményt, akkor a rendszerek mindenhol pontosan meg tudják határozni a betakarított területet, a tényleges munkaszélesség alapján.

Fontos továbbá, hogy az egyik gépen felvett AB vonal megosztható a többi géppel is, így minden gép tökéletesen azonos nyomvonal mentén tud dolgozni.

A Csorvási Gazdák Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt.-nél is több hozamtérképező rendszerrel felszerelt kombájn dolgozik párhuzamosan. Sluch Mihály, a vállalat műszaki főmérnöke úgy fogalmazott, hogy vállalatuk nem régen lépett a precíziós gazdálkodás útjára, így a hozamtérképezésben rejlő lehetőségekkel – és ezek gyakorlati előnyeivel idén ismerkednek a cég szakemberei.

"Nagy lehetőségeket látunk a precíziós gazdálkodásban – éppen ezért azt tervezzük, hogy a jövőben az összes kombájnunk fel lesz szerelve a Trimble hozamtérképező rendszerrel. Úgy gondoljuk, hogy a precíziós gazdálkodással sok pénzt meg lehet spórolni!"

 

Forrás és kép: Agroinform.hu

 

 

Lépjünk a következő szintre! - Trimble előrendelési akció!

 

Mint a Trimble precíziós mezőgazdasági eszközeinek kizárólagos hivatalos hazai forgalmazója előrendelési akciót hirdetünk! Kivételes ajánlatunkban most egy opciót ingyen adunk RTK pontos teljes értékű AutoPilot MotorDrive kormányzás megrendelésekor. >>