Hírek
Így lehet ésszerűbb és hatékonyabb a gazdálkodás!

A Covinus Agribusiness 2014-ben jött létre, célkitűzése az egyetem agrármérnök hallgatóinak, illetve az agrárszektor iránt érdeklődő diákjainak oktatása, a tanultak bemutatása a gyakorlatban, valamint a tagok megismertetése a legújabb üzletági trendekkel és technológiai újításokkal.

 

 

Ennek szellemében hívták életre az Agribusiness konferenciát, mely az „Üzleti sikerhez vezető megoldások az agráriumban” alcímet viselte. A rendezvényen olyan kérdésekre kerestek választ, mint például:

• Hogyan lehet sikeres vállalkozást működtetni az agrárszektorban?

• Honnan szerezhetőek meg a vállalkozás beindításához szükséges források?

• Merre tart a hazai agrárpolitika?

• Hogyan növelhetik a versenyképességünket a pályázatokból létrejövő beruházások?

Megéri a precíziós gazdálkodás?

 

A MARS projekt egyik robotja

 

A kérdéseket a témákban jártas szaktekintélyek válaszolták meg, köztük Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója, aki a gödöllői Szent István Egyetemen szerzett gépészmérnök diplomát és korábban a vállalkozás precíziós gazdálkodási csoportját erősítette. Péter a precíziós gazdálkodás jelenéről és jövőjéről beszélt előadásában. Elmondta, hogy a sajtóban a mezőgazdaságról kialakult negatív kép téves, ugyanis olyan korszerű technológiákat használnak a gépkezelők nap mint nap, melyek más iparágakban csak most kezdenek megjelenni. Kiemelte, hogy a népességnövekedésből következő fokozódó élelmiszertermelés, valamint az ágazatban jelentkező szakemberhiány miatt egyre több gyártó fordul a nagy lóerejű, nagyteljesítményű gépek és a robotika irányába.

A Fendt például az 2017-es Agritechnica kiállításon díjazott ún. MARS projekttel nagy lépést tett előre a területen. A program lényege, hogy kisméretű rajokban (csapatokban) dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezik a kukoricavetést, felügyelik és pontosan dokumentálják azt. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmanagement lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát, az adatokhoz való folyamatos hozzáférést. Az egyes kukoricaszemek pontos pozíciója és a kivetési időpontja dokumentálásra kerül a művelet során. Azonban az tejgazdaságokban alkalmazott fejőrobot vagy az önvezető traktor sem a távoli jövőben megjelenő megoldás, hanem ez már a jelen.

 

Fendt fejőrobot

 

A hatékonyságnövelés további, az egyik legkézenfekvőbb és mindenki által elérhető módszere a precíziós gazdálkodás. Elsőként a legfontosabb, hogy tisztában legyünk talajaink minőségével, textúrájával, tömörödöttségével, ásványi- és szervesanyag-tartalmával és minden olyan paraméterrel, mely gazdálkodásunk eredményességét befolyásolja.

Péter hangsúlyozta, hogy a precíziós növénytermesztés egy ésszerűbb, hatékonyabb gazdálkodás tesz lehetővé, mert alkalmazásával üzemanyag-, növényvédőszer-megtakarítás érhető el. Pontosabb képet kaphatunk területeinkről, a talajtaposás csökkenthető általa és tápanyag-gazdálkodásunk is okszerűbb lehet.

 

HIRDETÉS

 

A marketingigazgató elmondta, hogy precízen úgy is lehet gazdálkodni, hogy egy kockás füzetbe vezetjük adatainkat, de természetesen ma már a gyártók innovációnak köszönhetően számos, megfizethető eszközcsomag áll az agrárvállalkozók rendelkezésére. Ilyen az AXIÁL Kft. által forgalmazott, mAXI-NET RTK előfizetéssel kombinált Topcon 250-es rendszer is, mely az egyik legelterjedtebb automata kormányzási csomag hazánkban.

Az igazgató röviden beszélt az eszközfüggetlen Topcon márka előnyeiről, majd hozzátette, hogy sajnos az esemény ütemterve nem enged teret arra, hogy a részletekbe is belemenjen, így előadását inkább konkrét számadatokkal zárta.

 

Topcon System 250

 

Nemrégiben az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportja felmérést végzett, melyhez egy Fendt erőgépből és egy Horsch kultivátorból álló gépkapcsolatot használtak. A traktor természetesen Topcon automata kormányzási rendszerrel szerelt volt és a következő eredményre jutottak. Automata kormány használata nélkül kb. 45 cm, automata kormánnyal pedig jelenősen kevesebb, mindössze 5 cm sorátfedéssel dolgoztak. Ennek megfelelően a 13 hektáros területen a kézi kormányzás során 76, robotpilótával pedig 68 alkalommal fordult a gépkapcsolat. A tábla sorhosszúságának, a munkagép tényleges munkaszélességének, valamint a fordulás különbségének szorzataként arra jutottak, hogy több mint 1,5 hektárt tesz ki a felesleges átfedés. A robotpilóta használatával időt is megtakarítottak, 32,4 perccel kevesebb idő alatt végezték el ugyanazt a munkát, mint kézi kormányzással. Ráadásul a kevesebb fordulóval az erőgép hajtásláncát is kímélték, csökkent a talajtaposás és az ebből adódó talajtömörödés is.

 

Tovább információt a precíziós gazdálkodásról a 2018-ban megrendezendő PREGA konferencián, illetve kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Kép: Covinus Agribusiness, Fendt, Topcon

Forrás: covinusagribusiness.hu