Hírek
Precízen, kötöttségek nélkül

Mára szinte minden gyártó kínál saját automata kormányzási rendszert. Ezeknek a hidraulikus megoldásoknak nagy előnye, hogy már gyárilag beépítésre kerülnek, jellemzően az erőgép saját monitoráról kezelhetők. Összetettebb azonban a kérdés, ha egy meglévő rendszerbe, meglévő erő- és munkagépek közé kell illesztenünk az új gépet, illetve annak GPS eszközét. Az erőgépekben elérhető gyári kormányzás korábbi, illetve más gyártmányú erőgépekre jellemzően nem felszerelhető, legfeljebb azok nagyon szűk körére. Hasonló a kérdés az erőgépek kapcsán is – az erőgépek gyári GPS rendszeri rendszerint ISOBUS-on keresztül képesek a munkagépek vezérlésére (pl. vetőgépek sorelzárása, permetezés szakaszvezérlés, terv alapú tápanyag kijuttatás), miközben számos ma használt munkagépen ez a lehetőség nem adott. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a helyspecifikus tápanyag-kijuttatás kérdése. Ennek feltétele, hogy területeinkről hozam és talaj - esetleg vegetációs aktivitás, pl. NDVI – adatokat tudjunk gyűjteni. Ezeket az adatokat egy adatbázisba kell tudnunk összesíteni, hogy elemezni tudjuk őket, majd az egyes tápanyag hatóanyagokra kijuttatási tervet kell készíteni. Könnyű belátni, minél inkább többszínű egy géppark – gyártmány, korszerűség (pl. ISOBUS kompatibilitás) – annál nagyobb kihívást jelenthet a különböző adatformátumok és vezérlések közös platformra hozása. 

 

 

Ilyen tekintetben jelentenek jó megoldást az AXIÁL Kft. kínálatában megtalálható, (gép)gyártó független, utólagos Topcon GPS eszközök. Univerzálisak, tehát lényegében bármilyen erő- és munkagépre felszerelhetők, legyen szó ISOBUS-os, vagy ISOBUS nélküli munkagépről, gyári hidraulikus robotpilóta előkészítéssel szerelt, vagy a nélküli erőgépről 2017-ből, vagy 20 évvel ez előttről. Automata kormányzás megvalósítható mind elektromos, mind hidraulikus megoldással. Előbbi előnye, hogy könnyen áthelyezhető gépről-gépre, így egy rendszer akár több gépet is ki tud szolgálni. Az igazán pontos kormányzáshoz nagy pontosságú (2-3 cm) RTK korrekciós jelre van szükség. Az AXIÁL Kft. mAXI-NET hálózata ezt az ország egész területén éjjel-nappal biztosítja. Használatával biztosítható a nagy csatlakozási és visszatérési pontosság, az átfedések mértéke minimalizálható – időt és üzemanyagot takarítunk meg és az input anyagok is a megfelelő helyre kerülnek. 

  

Ezek után felmerül a kérdés: akkor gyárit, vagy utólagost?

Mindkettőnek meg van a maga előnye és létjogosultsága. A döntés előtt végig kell gondolni, milyen célra kell majd használnom, kell-e, és ha igen, milyen más gépekkel együtt dolgoznia. Fontos kérdés ez, melyet érdemes alaposan körbejárni, hiszen évekre meghatározhatja az adott gép használhatóságát. 

 

Szakértő GPS-es területi képviselő kollégáink az ország minden részén állnak partnereink rendelkezésére, hogy segítsenek a partnerünk számára legmegfelelőbb megoldást megtalálni. Forduljon hozzájuk Ön is bizalommal! 

 

Szöveg és kép: Precíziós gazdálkodás csoport – AXIÁL Kft.