Hírek
A precíziós gazdálkodás szoftverpiacának alakulása

A legnagyobb piacokat Észak-Amerika és Európa képezi, míg a legnagyobb növekedési potenciállal Ázsia rendelkezik – írja a mordorintelligence.com.

A high-tech mezőgazdasági alkalmazása nem egy új koncepció. Az EU Bizottság kezdeményezése alapján a precíziós gazdálkodást szolgáló új technológiák egyre inkább részét képezik a mezőgazdaságnak. A GPS és a GNSS technológiák térnyerésével kialakítandó management szoftverek forradalmasítják a hagyományos mezőgazdasági termelés módját. A begyűjtött térinformatikai adatok elősegítik a vetés és a betakarítás optimális idejének meghatározását, csökkentve a termelés kockázatát és költségeit.

A precíziós gazdálkodás segíti a terméseredmények kiegyenlítését is. Jelenleg még igen nagy különbségek tapasztalhatók az egyes növényfajok és fajták körzetenkénti termésátlagában, amelyeknek kiegyenlítése – egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint – a legfontosabb 16 növényre alkalmazva több mint 50 százalékkal növelheti a globális élelmiszertermelést.

 

A Vantage szakértők a mezőgazdasági termelőket személyes kapcsolattartóként és a precíziós mezőgazdaság szakértőjeként szolgálják. Tanácsot adnak a megoldások megfelelő kombinációjáról annak biztosítása érdekében, hogy minden összetevő - a technológia, a szoftver és a munkához szükséges adatok - zökkenőmentesen kapcsolódjanak és működjenek együtt. Ez növeli az egyes műveletek hatékonyságát és a termelékenységét. A Trimble termékekhez kapcsolódó Vantage szolgáltatásról az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportja tud bővebb tájékoztatást adni.

 

A precíziós gazdálkodáshoz szükséges adatok gyűjtése és tárolása során különös gondot kell fordítani az adatok bizalmas kezelésére, hogy azok ne juthassanak illetéktelenek birtokába. A mezőgazdasági adatszolgáltató cégek ugyanis személyre szabott pénzügyi adatokat is tárolnak, amelyek csak jogi korlátozásokkal kezelhetők. Az EU-ban erre leginkább az Európai Parlament által elfogadott általános adatvédelmi szabályozást (GDPR), az USA-ban pedig az American Farm Bureau Szövetség (AFBF) irányelveit alkalmazzák.

Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodással kapcsolatos megoldásairól érdeklődjön a területileg illetékes kollégáinknál!

 

Kép, videó: Trimble Agriculture

Forrás: agroinform.hu