mAXI-NET működése

A navigációs műholdvétel kiegészítéseként egy földi korrekciós rendszer fogja biztosítani a precíz, szántóföldi munkavégzést. A bázisállomások segítségével a hálózatba kötött RTK rendszer nagy pontosságú korrekciós jelet képes küldeni az ennek vételére alkalmas GPS eszköz számára. A rendszer nemzetközi szabványnak megfelelő RTCM jelformátumának köszönhetően sok gyártó előtt nyílik meg a mAXI-NET használata, függetlenül az adott gazdaságban üzemeltetett gépek és eszközök márkájától.


1. A GPS automata kormányzási rendszerrel felszerelt erőgép elküldi pozicióját a bajai központi szerverhez.

2. A szerveren futó szoftver megvizsgálja, melyik bázisállomás van legközelebb az erőgéphez és annak a bázisállomásnak az adatait felhasználva, korrekciós jelet küld az erőgép GPS készüléke számára.

3. A korrekciós jel mobilhálózaton keresztül jut másodpercenként a felhasználóhoz, amit az automata kormányzási rendszer feldolgoz és +/- 2-3 cm pontosságon belül vezérli a gépet.


Annak érdekében, hogy a mobilhálózatos korrekciós szolgáltatás a területek lehető legnagyobb részén kihasználható legyen, 2 db SIM kártya kezelésére alkalmas eszközt használunk. Ez az eszköz egyszerre két mobiltelefon szolgáltató kártyáját, hálózatát és adatait kezeli, ezzel növelve a korrekció lefedettségét, elérhetőségét.

Az új technológia használata versenyelőnyt jelent a hagyományos módszerekkel szemben. Magyarországon működő, országos korrekciós szolgáltatásra hívjuk fel a mezőgazdasági gazdák figyelmét, amely a precíziós mezőgazdálkodásban is hatékonyan használható és alkalmazása nem csak költségkímélő, hanem egyszerűsíti és megbízhatóbbá teszi a precíz navigációs feladatok végrehajtását.